Aan de slag!
De IJslanders zijn echt anders dan de mensen in Nederland. Vooral bij grote bedrijven zoals Ossur is dat goed te zien, maar ook op straat merk je veel verschil. Zo zijn kinderen altijd buiten aan het spelen. Terwijl ik dit typ (het is nu 10 uur 's avonds) hoor ik ze nog steeds met de bal gooien bij de speeltuin die zich onder ons balkon bevindt. In Nederland zouden kinderen van rond de 8 jaar vaak echt niet tot zo laat buiten mogen spelen. Hier is dat heel normaal. Ze mogen buitenspelen zolang het licht is...Het verschil van deze aanpak is dat de kinderen een stuk slanker zijn en ze zien er ook erg gezond uit. Ik heb nog geen enkel dikkertje gezien op straat!
Ook bij Ossur lopen veelal gezonde IJslanders rond. Als ze wat dikker zijn, is het vaak van de vele spieren die je hier opbouwt door het eten van vele eiwitten die in vis, kwark en een vreemd soort brood zit. Ze houden hier wel van eiwitten, tenminste dat hebben drie van mijn collegae me al verteld.
De afdeling waar ik me dagelijks bevind houd zich bezig met onderzoek en ontwikkeling van protheses, en dan gespecialiseerd in composiet (een sterk lichtgewicht materiaal) dat gebruikt wordt in de meeste 'voeten' van de protheses. Mij is gevraagd om een nieuw soort prothese te testen op de doorzakking en veerkracht die detesters ervaarden bij het traplopen.
Om dat te doen heb ik een ruimte geregeld (zie foto hierboven) waar meer van dat soort testen gedaan worden. Nu ga ik een trap bouwen met een verstelbare hoogte en laat daar werknemers die geamputeerd zijn en de nieuwe voet hebben op en af lopen. De doorzakking vanhet onderbeenwordt dan gemeten. Ik hoop hiermee een formule te kunnen formuleren van de sterkte van de veer die de inzakking tegenhoudt te bepalen. Deze doorzakking wordt overigens als erg fijn ervaren, hoewel het niet echt een natuurlijke doorzakking is..
Daarnaast is het de bedoeling dat ik een nieuw soort meetsysteem ga implementeren. Dit systeem van xsens kan beweginen, versnellingen en posities van verschillende sensoren meten. Een pak waar deze sensoren inzit wordt veel gebruikt bij biomechanisch onderzoek, maar bij Ossur hebben ze er nog niet echt kaas van gegeten. Dus ik ga ze helpen bij dat pak, onder andere door een gebruiksvriendelijk programma te schrijven dat ze eventueel kunnen gebruiken bij vervolg onderzoeken.
Daarnaast stond deze week ook in het teken van IJslands voetbal. Maandag avond heb ik gelijk meegedaan aan de wekelijkse training van Ossur in een sportzaal vlakbij. Dat is niet alleen een goede manier om iedereen te leren kennen, maar ook goed voor mijn erbarmelijke conditie. Op woensdag basketballen ze gebruikelijk, maar deze woensdag heb ik niet meegedaan omdat IJsland tegen Slowakije moest voetballen. Mona had 2 tickets gekregen en ik kon mee! Erg leuk, zie onderandere de foto's, alleen jammer dat het 1-1 was..
Nu ga ik weer naar bed! Ze beginnen hier best vroeg om 8 uur, maar je krijgt ook ontbijt van Ossur rond 10 uur. Ook de lunch is verzorgt (warm), wat ook een welkome afwisseling is rond 1 uur. Er is veel vers fruit en gezond eten te krijgen en omdat iedereen door elkaar heen zit kan je altijd even snel met iedereen babbelen. Erg leuk allemaal!
Dit weekend gaan we kamperen in de westfjorden, die zich aan het noord-westen van IJsland bevinden. Ik moet alleen nog een luchtbed zien te regelen. Het schijnt daar erg mooie natuur te zijn, dus ik neem mijn fototoestel mee!
Groetjes uit IJsland!
Klinkt goed Sten! En wat een geniale foto boven zeg, heb je je weer uitgeleefd met Photoshop, haha!
De foto is inderdaad geniaal :)!
Eigenlijk was de panorama groter, maar dan zou die niet meer op de pagina passen dus ik heb hem in twee stukken gehakt. Over twee weken ofzo zal ik de andere helft erop zetten, dan kan je de andere kant van de kamer bekijken!
Ziet er allemaal goed uit, Sten! En klinkt als een leuk project waar je aan kunt gaan werken! Kun je je de komende maanden mee vermaken :). En ben nu al benieuwd naar de andere helft van de kamer ;).
Groetjes Myrthe
Ja, ik vind het ook wel een leuk project. Om een of andere manier vind ik het allemæl wel bij mij passen, dus ik vermæk me prima hier. Had ik niet verwacht toen ik nog in Nederland zat.